کتونی ها و کفش های طبی مناسببه کسانی که در ناحیه ساق پا احساس درد میکندد کمک میکند که حالت اندامی و نوع راه رفتنش را اصلاح کند، این تغییرات باعث التیام یافتن بافتهای نرم پایین کمر و تاندون های ساق پا شده و در نتیجه کمردرد و درد پا کمتر میشود. هر گونه مشکل کف پا و مچ پا که نقصی را در حالت اندامی یا روش گام برداشتن به وجود بیاورد، به لحاظ نظری منجر به احساس درد در پایین کمر و دیگر مفصلهای تحمل کننده وزن مانند مفصل ران، زانو و مچ پا میشود.
لازم به ذکر است که بسیاری از بیماران بدون آن که دچار پا درد باشند به یک یا چند مورد از عارضههای درگیر کننده کف و مچ پا مبتلا هستند. بااین حال اگر بیماری که دچار مشکلی در کف و مچ پا است از کمر درد نیز رنج ببرد، میتوان کمر درد و درد ساق را با درمان عارضه کف یا مچ پا تسکین داد.
که ویژگی هایی در کفش باعث ایجاد درد ساق پا میشود
کفش هایی که در طول روز بر پا میکنیم تاثیر بسزایی در سلامت بدن ما دارند . چگونگی نوع حرکت کردن پا هنگام پیاده روی درفعالیت بقیه اعضای بدن بسیار موثر میباشد . هرچند فاصله بین کف پا تا ساق ها د به نظر کم میرسد اما این دو عضو ارتباط نزدیکی با هم دارند و مشکلات کف پا میتواند به ساق درد دامن بزند. ایده تاثیر گذاشتن حرکت یک مفصل بر مفصل دیگر اصطلاحاً زنجیره جنبشی گفته میشود. پوشیدن کفش مناسب میتواند از بروز ساق درد ناشی از کفش نامناسب جلوگیری کند، برای این منظور اول باید مشخص کرد که چه نوع کفشهایی عامل شروع درد در ناحیه ساق پا هستند .
کفش های تخت با چند پوسته کوچک در کف، شبیه به صفحههای لرزان طراحی میشود تا راه رفتن با کفش های تخت شبیه به راه رفتن روی سطوح ناپایدار شود. ایده طراحی کفش با زیره تخت این است که راه رفتن با این کفشها باعث میشود که آن دسته از عضلات پا را به کار بگیرید که هنگام راه رفتن معمولی از آنها استفاده نمیکنید.
نداشتن پاشنه مناسب در کفش تخت باعث توزیع غیرهمسان وزن بدن میشود، در نتیجه فشار بیشتری به تاندونهای آشیل وارد میشود و مچ پا زانو و کمر آسیب میبیند.
کفش های پاشنه بلند
همه ما میدانیم که شایع ترین دلیل درد ساق پا و کمر کفش های پاشنه بلتد میباشد . هر کفشی که زاویه بیشتر از 45 درجه ایجاد کند باعث بروز مشکلات بیشماری در بدن میشود. کفش پاشنه بلند علاوه بر ستون فقرات به کف پا، زانو و مفصل ران نیز آسیب میزند.
پوشیدن کفش پاشنه بلند اجازه نمیدهد که پا عملکرد صحیحی داشته باشد و وزن بدن را رو به جلو به سمت برجستگی کف پا جابهجا میکند در نتیجه فشار بیشتری به استخوانها و مفصلها وارد میشود. کفش پاشنه بلند دامنه حرکتی پا را محدود میکند و به بیماریهای مفصلی استخوانهای پا مانند انحراف انگشت شست، ناخن شست درون روییده و بدشکلی انگشت چکشی دامن میزند.
به علاوه کفش پاشنه بلند عضلات ساق پا را کوتاه و منقبض میکند، در نتیجه کار عضلات چهارسر و کشیدن و دراز کردن پا سختتر میشود. به این ترتیب فشار بسیار زیادی به مفصلهای زانو وارد میشود و کشکک زانو از حالت همترازی عادی خارج میشود.
البته کشکک زانو تنها مفصلی نیست که در اثر پوشیدن کفش پاشنه بلند از حالت عادی خود خارج میشود. این فشار شدید به مفصلهای ران نیز منتقل میشود؛ مفصلهای ران نقشی کلیدی در حرکت پا هنگام دویدن، راه رفتن و … دارند و به هم خوردن همترازی آنها میتواند باعث احساس درد در عضلات مختلف پا مانند عضلات ابداکتور (عضلات سمت داخلی ران)، همسترینگ و عضلات سرینی شود. پوشیدن کفش پاشنه بلند قفسه سینه و لگن را رو به جلو فشار میدهد. این حالت اندامی غیرعادی باعث احساس درد در بخش تحتانی ستون فقرات میشود، به علاوه پژوهشگران معتقدند که این وضعیت بر باروری خانمها و شانس باردار شدنشان اثر میگذارد. پزشکان بر این باورند که کفش پاشنه بلند اندامهای داخلی را به دیواره لگن فشار میدهد، در نتیجه عملکرد معده کند میشود و اختلالاتی در قاعدگی و باروری پیش میآید.
کفش های کلاسیک طور
کفشهای کلاسیک فشار زیادی را به کف پا وارد میکنند . عوارض پوشیدن آنها مانند کفشهای پاشنه بلند کل بدن را درگیر میکند.
پوشیدن کفش های کلاسیک باعث منقبض شدن تاندونهای آشیل و کشیدگی پلانتار فاسیا میشود همانطور که میدانید پلانتار فاسیا از قوس کف پا حمایت میکند. سفت شدن تاندونها موجب از بین رفتن گودی کف پا میشود و به پارگی یا کشیدگی شدید تاندونها و رباطهای پا دامن میزند. صافی کف پا باعث میشود که کف پا کاملاً روی زمین قرار بگیرد و به زمین فشرده شود، چنانچه صافی کف پا درمان نشود، به مرور زمان منجر به ابتلا به آرتروز زانو میشود.
کفش تخت فشار مضاعفی را به پاشنه پا وارد میکند، چرا که کف کفش تخت خاصیت ضربهگیری ندارد یا قدرت ضربهگیری آن بسیار کم است و بنابراین کف پا مجبور میشود که تمام نیروهای وارده را تحمل کند. به علاوه پوشیدن کفش تخت موجب چرخش رو به داخل پا (اورپرونیشن) میشود که به نوبه خود باعث عدم همترازی زانوها و مفصلهای ران و در نتیجه کمر درد میشود . در کل میتوان گفت کفش های کلاسیک به هیچ عنوان نمیتوانند یک کفش مناسب برای فعلیت های روز مره باشند . این کفش ها صرفا برای مجالس و میهمانی های رسمی مورد پسند میباشند و به نوعی کالایی لاکچری و خاص بدون مزایا به شمار میروند .
دمپایی ها
از این که دمپایی هم از آن دسته پاپوشهای نامناسبی است که باعث ساق درد میشود اصلاً تعجب نکردهاید. برای این که دمپایی از پایتان خارج نشود باید انگشتان پا را جمع کنید و به هم بچسبانید این شیوه راه رفتن مسلماً تاثیر نامطلوبی بر بدن میگذارد.
دمپایی مانند کفش باله ارزان غالباً هیچ کفی محافظی ندارد و کف پا یا انگشتان را پایدار نمیکند. در نتیجه وقتی دمپایی میپوشید، کف پا به شیوه متفاوتی با زمین تماس پیدا میکند. تحمیل شدن فشار مضاعف به لبههای خارجی کف پا و پاشنه باعث میشود پایین پا کمی بچرخد، در نتیجه زاویه لگن کج میشود و قوس کمر بیشتر میشود.
از این گذشته دمپایی بندی ندارد که آن را ثابت نگه دارد و به پا متصل کند، در نتیجه پای دمپاییپوش به راحتی پیچ میخورد. وقتی دمپایی میپوشید، قدمهای کوتاهتری برمیدارید که مانند حالت پوشیدن کفش تخت باعث چرخش رو به داخل مچ پا میشود. گامهای کوتاهتر که خاص دمپاییپوشها است، فشار مضاعفی را به عضلات پایین کمر، مفصل ران و کف پا وارد میکند. دمپایی زیستمکانیک کف پا را به هم میزند و به آسیبدیدگی دائمی انگشتان، بدشکلی انگشت چکشی و انحراف شدید انگشت شست میانجامد. این عارضهها اثر نامطلوبی بر روش راه رفتن میگذارد که به نوبه خود به اختلال در حالت اندامی و احساس درد در پایین کمر و ساق پا میانجامد.
از آنجایی که روشهای درمان پا درد محدود است، کفش طبی غالباً راهکار مناسبی به شمار میآید، چرا که هم ارزان است و هم عوارض نامطلوب آن انگشتشمار است حساس شدن پا به لمس شایعترین عارضه پوشیدن کفش طبی است. البته حساسیت پا معمولاً به مرور زمان و به موازات عادت کردن به کفش طبی برطرف میشود.
پا درد بسیاری از بیماران با پوشیدن کفش طبی در حد قابل توجهی کمتر شده است. به علاوه کفش طبی رویکرد درمانی ایمن، غیرتهاجمی و غیردارویی برای افرادی است که میخواهند وابستگی خود را به داروهای مسکن کاهش دهند. از کفش طبی میتوانید به تنهایی یا در کنار دیگر روشهای درمان غیرجراحی پا استفاده کنید. کفش نامناسب و ناراحت میتواند دلیل احساس درد مزمن در کمر، لگن، پایین پا، پاشنه و کف پا باشد. اگر سبک زندگی یا کارتان ایجاب میکند که ساعتهای طولانی بایستید، کفش نامناسب باعث خواهد شد که فشار بسیار زیادی به یک ناحیه خاص وارد شود و در نتیجه پا و کمرتان درد بگیرد. کفشهایی که کفی محافظ دارند و از گودی کف پا حمایت میکنند، چنین مشکلاتی را به سادگی برطرف میکنند. کفش طبی به گونهای طراحی شده است که حفاظت و حمایت حداکثری را از پا ارائه دهد، قدرت پا را افزایش دهد و به این ترتیب به برطرف شدن درد و فشار کمک کند. به علاوه کفش طبی از آسیب دیدن استخوان، پا و عضلات در آینده جلوگیری میکند. یک کفش مناسب باید باعث گردش هوا در پا شود و به رویه ی پا فشار وارد نکند تا خون در گردش باشد اگر خون کافی به پاهایتان نرسد، پاها از اکسیژن و مواد مغذی محروم میشوند. هرچند در ابتدا متوجه اختلال در خونرسانی و عوارض آن نمیشوید، اما به تدریج انجام دادن سادهترین کارها هم برایتان مشکل میشود. در نهایت چون گردش خون و مایعات مختل میشود، پاها ورم میکند.اما کفش طبی به گونهای طراحی شده است که گردش خون را در تمام قسمتهای پا و کف پا بهبود دهد. کفش طبی با تحریک کردن نقاط مختلف بدن موجب بهینه شدن گردش خون میشود. این اثر از پاها در برابر آسیب سلولی و ورم محافظت میکند .
مدلهای مختلفی از کفش طبی برای تسکین یا رفع علائم ناشی از عارضههای اسکلتی ـ عضلانی مانند درد کمر، لگن، زانو و کف پا وجود دارد. تمام این عارضهها به نوعی با هم مرتبطند و نیرویی که به کف پا وارد میشود، در نهایت به کمر و ستون فقرات منتقل میشود.
نکته مهمی که هنگام خرید کفش طبی باید به آن توجه کنید، این است که بهترین نوع کفش را با توجه به مشکل خاص پایتان تهیه کنید.
قبل از هر چیز باید به قوس کف کفش توجه کنید، قوس کف کفش باید به گونهای طراحی شده باشد که از قوس طبیعی کف پا حمایت کند. قوس کف پا به طور کلی در سه شکل اورپرونیشن (کم بودن قوس کف پا)، خنثی و سوپینیشن شدید (زیاد بودن قوس کف پا) وجود دارد.
کفش پیادهروی: کفش پیادهروی به طور کلی با هدف درمان مشکلات مختلف طراحی میشود؛ کنترل حرکتی کفش ورزشی به اصلاح پرونیشن کمک میکند. به علاوه کفش پیادهروی قوس خنثی کف پا را پایدار میکند و از قوس بیش از حد کف پا محافظت میکند.
کفش مینیمال: کفش مینیمال به گونهای طراحی شده است که به جای پاشنه پا، بخش جلویی یا میانی پا به زمین برخورد کند. این سبک طراحی شیوه تماس و تعامل کف پا و پا را با زمین تغییر میدهد.
کفی طبی با طراحی خاص: کفی طبی به دلیل ارائه حمایت بیشتر از کف پا به تسکین کمر درد برخی بیماران کمک میکند.
کفی تجویزی: کفی فانکشنال یا عملکردی معمولاً از پلاستیک یا گرافیت تهیه میشود و میتواند مشکلات ناشی از حرکت غیرعادی را درمان کند. کفی تطبیقی نرمتر است و بیشتر برای ارائه حمایت و محافظتی که برای درمان عارضههای دردناک پا مورد نیاز است، به کار برده میشود و برای درمان کمر درد چندان کاربرد ندارد
در کل میتوان گفت هنگامی که قصد خرید کفش را دارید انواع مختلفی از کفشها را امتحان کنید و به دنبال کفش باشید که به خوبی با پای شما تناسب دارد. از انتخاب کردن کفشهایی که خیلی تنگ، خیلی بزرگ یا پاشنه بلند هستند خودداری کنید. در صورتی که کفش شما در لحظه انتخاب بسیار تنگ یا بزرگ باشد بعداً باعث آسیب دیدگی پای شما خواهد شد.باید طول و عرض کفش با پای شما تناسب داشته باشد. در صورتی که در هنگام راه رفتن یا دویدن پاهای شما با زمین تماس پیدا کند شما دچار درد پا و آسیب دیدگی خواهید شد.اطمینان حاصل کنید که قسمت سینه کفش به خوبی با پای شما تناسب دارد زیرا مطابقت صحیح کفش با پا به شما برای خم کردن پاهای خود کمک میکند و میتوانید به راحتی راه بروید یا بدوید.باید پاشنه شما به خوبی درون کفش قرار بگیرد و به همین دلیل از پوشیدن کفشهایی که پاشنه خیلی بلندی دارند یا کفش بدون پاشنه خودداری نمایید. در صورتی که در هنگام پوشیدن کفش متوجه شدید پای شما به سمت پایین کشیده میشود از خریداری آن خودداری نمایید و به سراغ یک کفش بهتر بروید.کفی طبی بر نحوه تناسب کفش با پا تاثیر میگذارد به همین دلیل شما باید در هنگام خریدن کفش به این مسئله دقت کنید. در صورتی که باید از کفی طبی استفاده کنید باید کفش شما کمی بزرگتر باشد تا فضای کافی برای حرکت کردن پا فراهم شود در غیر این صورت کفی طبی عملکرد صحیحی ندارد و شما دچار مشکل خواهید شد.باید کفش شما با نوع فعالیت جسمانی و زمان انجام فعالیت ورزشی تان تناسب داشته باشد زیرا شکل و اندازه پا در طول روز و در شرایط مختلف تغییر میکند به عنوان مثال پس از ورزش کردن، در هوای گرم، در صورت افزایش وزن یا نشستن و ایستادن به مدت طولانی شرایط پا تغییر میکند. هنگام خریدن کفش به خاطر داشته باشید که به طور کلی پای شما پس از فعالیت ورزشی بزرگتر میشود به همین دلیل باید کفش خود را با در نظر گرفتن این نکته خریداری کنید.با کفشی که انتخاب کرده اید کمی راه بروید تا از راحت بودن آن اطمینان حاصل کنید. امتحان کردن کفش به این معنا نیست که با آن بدوید بلکه قدم زدن در اطراف کفایت میکند. کفشی که انتخاب میکنید بر فعالیت جسمانی و سلامت بدن شما تاثیرات بسیار زیادی میگذارد و به همین دلیل باید کفش خود را عاقلانه انتخاب کنید.